marți, 22 septembrie 2009

O statistica a accidentelor in catarare

Accidente în alpinism şi căţărare au fost, sunt şi vor mai fi.



Din păcate, în România nu există nici un fel de statistică a numărului accidentărilor montane - inclusiv căţărarea - la care să existe acces public. Un studiu al accidentelor - aşa cum se face în multe alte ţări montane - ar scoate în evidenţă cauze şi ar ajuta la găsirea unor soluţii...



Recent am intrat în posesia unui interesant raport privind accidentele în căţărare, pe teritoriul Statelor Unite. Mai jos, public o sinteză a acestui material interesant.



În Statele Unite s-a estimate că peste 9 milioane de oameni sunt practicanţi ai căţărării pe stâncă.



Un studiu recent al Centrului pentru Cercetare şi Politici în Accidente (Columbus, Ohio, 2008) a scos la iveală faptul că pe măsură ce a crescut popularitatea căţărării, a crescut şi numărul accidentărilor. Astfel, numărul accidentaţilor în căţărare, internaţi şi trataţi în spitalele americane, a crescut cu 63% între 1990 – 2007, faţă de perioada precedentă.



Studiul, publicat în versiunea electronică a revistei „American Journal of Preventive Medicine”, a arătat că peste 40.000 de pacienţi au fost trataţi în departamentele de urgenţă ale spitalelor americane, pentru leziuni apărute în căţărare.



Cele mai comune tipuri de leziuni sunt fracturile (29%), luxaţiile şi entorsele (29%). Extremităţile inferioare sunt cele mai frecvent afectate (46%), iar dintre acestea, gleznele (19%).



De asemenea, a crescut numărul femeilor accidentate (cu 28%), faţă de perioada acoperită de studiul precedent.



Trei din patru leziuni sunt cauzate de cădere, severitatea lor fiind direct proporţională cu înălţimea. Cei care au căzut de la peste 6m înălţime, au de 10 ori mai multe şanse să fie spitalizaţi, comparativ cu cei care au căzut de la înălţimi mai mici.



„Am descoperit că cei care cad de la înălţimi mai mari de 6m reprezintă 70% din numărul pacienţilor internaţi”, explică dr.doc. Lara McKenzie, autorul studiului. „Căţărarea este unul din sporturile outdoor cu cea mai mare rată de accidente înregistrată oficial”.



Datele pentru acest studiu au fost obţinute de la National Electronic Injury Surveillance System (NEISS) – Sistemul Electronic Naţional de Supraveghere a Accidentărilor din Statele Unite, care oferă informaţii privind leziunile apărute în activităţile outdoor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu